...that is the question.

martes, 10 de marzo de 2015

Definicions d'Hipertext

Estic descobrint poc a poc el món de l'hipertextualitat i fins i tot m'atreveixo a fer-ne una definició (per molt que no sigui del tot encertada).

L'hipertext és informació i documentació electrònicament emmagatzemada, organitzada de manera no-lineal en blocs de text, enllaçats i connectats entre si. L'hipertext pot ser o bé informació textual, visual, animada o sonora. L'experiència hipertextual, a través d'un ordenador o altra dispositiva, dóna al lector l'opció de moure's activament per diversos nivells d'informació de manera multilineal o multiseqüencial.

Els documents hipertextuals són peces d'informació, conegudes com a nodes. Són intreconnectades a través de mecanismes d'associació i són accessibles a partir de les relacions amb altres documents. El lector viatja d'hipertext a hipertext, de node a node, mitjançant les relacions pertinents de forma lliure i sense límits.

L'hipertext és extremadament versàtil. A més de donar l'escriptor l'ocasió de poder arribar a un alt nombre de lectors, també crea l'oportunitat per al lector de poder estar al mateix nivell de l'escriptor mitjançant els elements interactius que permeten debatre, comentar i interpretar.

Què en penseu? Segur que podem millorar aquesta definició amb el pas del temps.


4 comentarios:

  1. Bones Ryan!!!
    Crec que és una gran definició i gran aproximació al que intentem entre tots entendre això que anomenem Hipertext. Crec, personalment que és una nova eina per facilitar, primer que tot, les coses. Cada lector es pot construir el seu propi camí a seguir dins el món virtual, com fer una ruta personalitzada per on vol anar i amb qui i amb que. I com molt bé dius, és complexa voler acotar i definir allò que per si mateix no es vol tancar dins un espai concret. Les persones sempre estem cercant les coses que ens poden ajudar i facilitar la vida , i en aquest cas poder ajudar en la cerca i els estudis de tot allò que volem conèixer.
    Per tant, l’Hipertext és la presentació d’una informació com una Xarxa de nodes enllaçats entre sí. I això permet als usuaris navegar lliurament però no manera no lineal. Podem existir diferents autors, amb diferents lectures i on es pot ampliar tot el que es vulgui la cerca que s’ha està fent. Podem dir que es creant molts camins diferents de lectura i podríem dir que quasi es te una cerca il•limitada d’informació a l’instant.


    ResponderEliminar
  2. No tinc clar que, com diu l'Olga, sigui una eina que facilit les coses, doncs si bé proporciona una manera ràpida i versàtil d'escriure, també demana desenvolupar tota una sèrie d'habilitats i adquirir coneixements que no sempre és fàcil seguir. Exigeix una atenció constant sobre les tendències de l'hipertext, encara que fascina al mateix temps les seves possibilitats, tant impredecibles com enlluernadores.

    ResponderEliminar
  3. Ryan, la teva definició m'agrada i segur que a final de curs canviarà ja que en sabrem més del tema.

    A diferència de l'Olga, i com diu en Ricard, però, no estic d'acord en que l'hipertext ens ho faciliti tot tant. Cert que ens ajuda amb moltes coses, des d'estar en contacte amb gent a l'altre punta del món fins a estar al dia de qualsevol fet o organitzar-te unes vacances (rutes, hotels, entrades ...) còmodament des del sofà de casa. Tanmateix, també requereix molt de temps.

    Temps per a moure-t'hi i temps per a entrendre tota la seva complexitat. Jo mateixa, de vegades, m'empipo quan veig que he estat tres o quatre hores davant d'una pantalla quadrada ... tinc la sensació d'haver perdut el temps. Però, segurament, això ja és un problema personal ;-)

    ResponderEliminar
  4. Seguint el fil del meu comentari anterior, per exemple, en Joan Campàs ens demana que, a més d'escriure al nostre blog, hem d'interactuar amb els companys ... per quan acabi de llegir i respost, alguns, totes les vostres aportacions serà l'hora de fer el sopar

    ResponderEliminar