...that is the question.

martes, 2 de junio de 2015

ANÀLISI LEXICOMÈTRICA III

    L'objectiu d'aquest post és doble. D'una banda, es tracta de comparar algunes de les paraules més freqüents de cada blog amb la quantitat de vegades que surten a l'altre. D'aquesta manera, podem establir relacions entre els dos blogs i, sobretot, mostrar les diferències pel que fa a la tria del llenguatge. De nou, s'ha fet servir l'eina Word List per obtenir aquestes dades. D'altra banda, farem servir l'eina Concordance Plot per tal de mostrar les concordances d'una manera gràfica. Cada arxiu està representat com un codi de barres, el qual indica en què posició apareix el terme cercat.

    Tot seguit, mostrem les dades sobre algunes paraules destacades dels dos blogs. En primer lloc, tenim un gràfic amb cinc mots molt utilitzats per en Jordi Navarro de la CUP. En segon lloc, el gràfic mostra algunes paraules significatives de la Concepció Veray. En tots dos casos comparem els mots amb l'ús que els ha donat l'altre autor.

Paraula
Freqüència (%) Navarro
Freqüència (%) Veray
Catalunya
33 (0,51%)
4 (0,08%)
Social
15 (0,23%)
1 (0,02%)
Crisi
11 (0,17%)
3 (0,06%)
Gent
11 (0,17%)
2 (0,04%)
Pobresa
11 (0,17%)
0 (0,00%)

Paraula
Freqüència (%) Veray
Freqüència (%) Navarro
Girona
65 (1,34%)
11 (0,16%)
Ciutat
42 (0,84%)
9 (0,14%)
Candidatura
16 (0,32%)
1 (0,02%)
Ajuntament
15 (0,30%)
7 (0,11%)
Econòmica
15 (0,30%)
10 (0,15%)

    Veiem en el primer cas que algunes de les paraules més utilitzades per Navarro són a penes utilitzades per Veray. Catalunya, que és el mot més utilitzat per Navarro, només apareix quatre vegades en l'arxiu de Veray amb un percentatge petitíssim. A més, les paraules relacionades amb la ideologia de l'esquerra, com ara Social o Crisi, surten encara menys. Cal remarcar que el mot Pobresa, en la vuitena posició de Navarro, ni tan sols apareix en cap de les entrades de Veray. Concloem que Navarro fa servir un llenguatge específic amb unes paraules que Veray no utilitza gaire sovint.

    Per la seva banda, les paraules que apareixen amb molta freqüència en el blog de Veray no són tan escasses en el blog de Navarro. Només el mot Candidatura té un percentatge molt baix amb solament una entrada. Les paraules Girona, Ciutat i Econòmica o bé estan en la llista de les quinze paraules més utilitzades (vegeu: http://touocornottouoc.blogspot.com.es/2015/06/analisi-lexicometric-ii.html) o bé apareixen entre les primeres vint-i-cinc. Tanmateix, la diferència entre els percentatges dels mots que fa servir Veray i els de Navarro són remarcables. Concloem que Veray fa servir unes paraules amb molta més freqüència, encara que algunes d'aquestes també són utilitzades per Navarro.

    Ara passem a la segona part d'aquest post, els gràfic de concordances. Per tal de mostrar el seu ús en els dos blogs s'ha triat quatre mots (o començaments del mot): cat* (Catalunya, català, catalana...), pp* (PP, PPC), Girona i pais (país, països). El primers gràfics mostren els resultats del text de Navarro, mentre els segons mostren les concordances amb l'arxiu de Veray.

    Els resultats són molt clars i mostren com un autor pot utilitzar una paraula o expressió de manera continuada, i de vegades repetitiva, mentre l'altre a penes la fa servir. Pel que fa als mots que comencen amb cat* i pais*, Navarro els empra força sovint i amb molta més freqüència que Veray. Veiem que Navarro utilitza cat* moltes vegades per uns escrits i gairebé mai per uns altres. El seu ús de pais*, en canvi, és distribuït més igualment. D'altra banda, quant als mots pp* i girona, Veray els dóna un ús força més elevat que Navarro. Pp* apareix contínuament en les seves entrades, mentre ha emprat el mot girona moltes vegades durant els primers posts, però molt poc en els últims.

No hay comentarios:

Publicar un comentario