...that is the question.

miércoles, 3 de junio de 2015

ANÀLISI LEXICOMÈTRICA IV

    Finalment, en aquest últim post sobre l'estudi lexicomètric dels blogs de Jordi Navarro de la CUP Girona i la Concepció Veray del PPC Girona, analitzarem amb més detall l'ús d'unes paraules concretes amb l'eina Concordance KWIC (key word in context). Aquest eina troba una paraula o expressió i la col·loca dins el seu context, com veurem en els gràfics següents.

1.- tot*
   Ja que el mot Tot ha sortit en la quarta posició dels més utilitzats de l'arxiu de textos de Navarro, amb un 0,25%, i la paraula Tots apareix en el vuitè lloc de la llista de Veray, amb un 0,36%, m'ha semblat interessant aprofundir encara més en aquesta direcció. He generat concordances no només amb aquestes paraules, sinó amb totes les que tinguin el començament de tot. És a dir, afegint l'asterisc (tot*) perquè quedin triades també els mots totatotes i tothom. Aquí veiem els resultats:

Jordi Navarro

Concepció Veray
    El que mostren els gràfics és que el total nombre de paraules que comencen amb tot en els texts de Navarro és de 33. Dels 16 tot hi podem afegir 17 paraules més, entre les quals hi consten totstotes i tothom, amb 9, 2 i 4 entrades respectivamentDels 18 tots originals de Veray, podem afegir 11 paraules més que formen els 29 mots que comencen amb tot. En el cas de Veray 8 d'aquestes 11 paraules és tot. Només apareix dues vegades el mot tota, un cop el mot totes, i en cap cas el mot tothom.

2.- nos*
    Ara passem a la segona anàlisi KWIC, aquesta vegada prenent atenció especial al mot nos. He triat aquesta paraula perquè ha sortit com una de la més utilitzades en el primer exercici (wordlist). Tanmateix, l'he eliminat de la selecció per ser un pronom. Estava interessat en veure quantes vegades els autors l'havien fet servir i de quines maneres. Per això, he generat la cerca de les concordances del mot nos*, especificant-la a les paraules nos, nosaltres, nostre, nostra i nostresAquí veiem els resultats:

Jordi Navarro

Concepció Veray
    Els resultats mostren que Navarro ha utilitzat nos 37 vegades, mentre Veray l'ha fet servir 25 vegades. Això resulta en una freqüència del 0,57% dels textos de Navarro, una mica més que la paraula utilitzada amb més freqüència (Catalunya). Pel que fa als textos de Veray, els 25 nos són un 0,50% del total de les paraules utilitzades, el qual faria que pugés a la posició sisena de la seva llista de paraules freqüents.

No hay comentarios:

Publicar un comentario