...that is the question.

miércoles, 6 de mayo de 2015

Comunicació/escriptura/llenguatge hipertextual

    L’escriptura ha servit per tal de transmetre coneixements en forma d’una exposició o explicació. Es fa servir la organització paratextual per facilitar la lectura i “desencadenar (les) operacions mentals interpretatives” (Séré: pàg. 123) dels lectors. El paradigma del paratext contínua actualment en el document hipertextual, com també en els textos en paper. Tanmateix, suposa una participació activa i l’ús d’estratègies d’interactivitat per tal d’estimular les operacions mentals i construir el coneixement. L’aprenentatge, doncs, es realitza mitjançant explicacions explícites i a través de definicions i aportacions noves. I, com s’ha vist, cal activar sabers implícits mitjançant conceptes coneguts, il·lustracions o imatges.
    Tal i com l’escriptura ha evolucionat cap a formes hipertextuals, el llenguatge també es mou cada cop més cap al paradigma hipertextual. Dins aquest marc, s’ha creat un nou llenguatge multi-direccional, en què el llenguatge tècnic es torna quotidià (sense cap problema podem parlar de xips, xats o gigabytes) i el llenguatge banal s’aplica i s’utilitza en l’escriptura (paraulotes o grolleries). A més, destaca la incorporació i ús d’altres llengües, sobretot la introducció de l’anglès, a tots els nivells de la societat, gràcies a l’adopció de noms propis relacionats amb les noves tecnologies (ADSL, mail o web).
   Si bé la comunicació interpersonal tradicionalment havia estat marcada per l’expressió oral, avui en dia la comunicació també es mou en l’àmbit escriptural de les noves tecnologies. De fet, a penes es parla, s’escriu mitjançant els correus electrònics, els xats, els missatges curts del mòbils o altres plataformes. Aquestes aplicacions no només han facilitat la comunicació escrita, sinó que també han donat lloc a l’ús de llenguatge hipertextual en la vida diària a través d’abreviatures, imatges o altres presentacions que substitueixen les paraules (a10 [adéu], emoticones etc.).
    A canvi de l’oralitat, l’escriptura porta un desfasament del temps entre la producció i la recepció, permet la repetició de la lectura i es pot organitzar. És nolineal i demana l’ús del canal visual. Les noves tecnologies creen nous llenguatges i comportaments pel que fa la comunicació entre l’usuari i els altres. Esdevenim hipertextuals a mesura que ens adaptem a les eines tecnològiques. Fem servir ordinadors, tauletes o telèfons mòbils i comuniquem a través dels missatges o les xarxes socials. El llenguatge hipertextual, com a qualsevol llenguatge, té una dimensió simbòlica que ens afecta i configura el nostre pensament i conducta.

5 comentarios:

  1. És veritat que tot ha canviat i molt especialemtn amb les noves tecnologies, i on s'ha vist més afectat ha estat en la comunicació. Des de fa molts anys les nostres paraules s'han tramés de moltes maneres i formes. però és actualment on tot va més ràpid i el que penses en aquest moment al segon pot arribar, per bé o mal, al seu destinatari. Però tot això ha comportat un canvi en tot lo relacionat amb l'escriptura. I cada cop hi haurà més canvis però l'art d'escriptura sempre ha estat i estarà al nostre costat.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Parles de l'art de l'escriptura com quelcom referent, inmutable. Però en canvi estem experimentat, com dius, una accelerada mutació que pot trasbalsar molt aquest art i redefinir-lo de tal manera que no s'assembli a la comunicació escrita que teníem fins ara. No està succeint també en la nostra comunicació quotidiana?

      Eliminar
    2. No ho crec Ricard. Una manera és canviar la manera de comunicar-nos, però perquè canviés la manera d'escriure, entenent el nostre alfabet i vocabulari, crec que hauria de passar quelcom més gran que una nova tecnologia.

      La lletra escrita és la manera d'entendre'ns entre tots, escrivim una paraula i si no sabem que vol dir tenim mi-i-uns diccionaris i traductors. En certa manera podríem dir que és multicultural (aceptant la pluralitat de llengües existents, però que d'una manera o altra ens acabem entenent).

      Eliminar
  2. Sí, això intentava dir. Que la nova comunicació escrita està afectant les maneres de parlar, i alhora, el parla influeix en la comunicació escrita.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Totalment d'acord Ryan. L'escriptura està canviant al ritme de la parla, sobretot entre els més joves, però no sé si la podrà canviar del tot.

      Jo utilitzo molt el wasapp. En part em va molt bé quan, ho reconec, no tinc ganes de parlar amb algú en concret, però el trobo genial quan ens hem de comunicar un grup. I, analitzant diferents grups, amb diferents tipologies de persones i edats, són comptadíssims els que m'escriuen abreviant o utilitzant anglicismes o altres elements.

      Una altra cosa és quan parlo amb nebots o les meves filles. Tot i que de vegades són més faltes d'ortografia que no un canvi en la manera d'escriure

      Eliminar